Grönpaj

2016

Ibland intar jag föda som jag har lagat av egen kraft och kunskap. För det mesta får denna föda mina smaklökar att dansa och jubla och då slår den givmilda tanken mig att jag kan dela med mig av sådana kreationer till andra hungriga vänner.
Nedan följer ett slags recept för en Grönpaj som vid lagandet fick något för mycket chili på sig. Notera att receptet inte är så exakt, jag har vissa svårigheter med att hålla mig till mått.
 
Ca 2 portioner
Ingredienser:
Pajskal:
2 dl Vetemjöl (eller vilket mjöl som helst egentligen)
ca 1/4 dl Matolja
ca 1/4 dl Vatten
1 krm Salt
 
Fyllning:
1 liten Broccolibukett
2 nävar repad Grönkål (ca 3-4 hela blad)
2 nävar Babyspenat (har du ingen så funkar hackad fryst också)
1 halv Chilifrukt (liten)
0,5 dl hackad Purjolök
1,5 dl Kokosmjölk
Ca 0,5 dl Vetemjöl
Salt
Svartpeppar
 
Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
Gör därefter pajskalet. Häll upp allt mjöl samt saltet i en bunke och blanda runt lite. Tillsätt oljan. Blanda runt tills du får en smulig och mjuk, men inte kladdig, deg. Tillsätt vatten, lite i taget. Du kan komma att behöva mer eller mindre. Arbeta fram en smidig deg som du sedan trycket ut i en lagom stor pajform.
Ibland har en inte allt här i livet, jag hade till exempel ingen lagom stor pajform och fick istället använda en för stor ugnsform. Bortre kanten på pajen blev väl sådär men det smakade inte sämre för det.
Ställ pajdegen i kylen i ca 30 minuter. Förbered under tiden fyllningen.
 
Hacka purjolök (eller någon annan lök, gärna mild) och chilifrukten, tänk på att den sistnämnda tycks vara odlad i helvetet och kan ge bra mycket mer sting än vanlig chilikrydda på burk. Fräs båda lite snabbt i en stekpanna utan att löken får färg. Ställ åt sidan.
Repa grönkålen till aptitliga bitar om du har hela blad och låt även den fräsa en kort stund tillsammans med spenaten så att den blir lite mjukare. Tillsätt gärna någon krydda om du är på det humöret.
Skär broccolin i bitar som du tycker är lagom stora. Glöm inte att även broccolistammen är god och ta med den i pajen eller spara till ett annat tillfälle. Slänga bra mat är bara puckat.
 
Ta fram pajdegen från kylen och fördela grönsakerna jämnt. Gör en redning av kokosmjölk och mjöl där du häller i lite salt och svartpeppar för smakens skull som du sedan häller över grönsakerna och låter sjunka ner till botten.
Om du är en sån där som gillar ost så kan du toppa med det. Men fundera först på om det vettigaste kanske ändå vore att välja veganost i det fallet. De allra flesta smakar precis som vanligt men utan att ett djur har blivit framavlat till dess måendes nackdel, uppfött på onaturligt vis, fått sin unge fråntagen sig efter bara ett par dagar efter födseln (moderskänslor är oerhört starka hos andra djur än människan också), fått skador varje dag av mjölkningsprocessen för att slutligen avlivas ca 3/4 tidigare än vad livet hade tagit slut i naturlig miljö på grund av att hon inte längre kan producera mjölk i önskad mängd. För att inte tala om att vi har ihjäl vår planet i rasande fart genom producering av kött och mejeriprodukter. Ett litet tips bara.
 
Grädda mitt i ugnen i ca 20-30 minuter.
Det kan absolut ta längre tid, men efter den här tiden så bör du hålla koll noga om du inte är ute efter en bränd och torr paj. 
 
Vill du att det ska bli riktigt gott (vilket alla väl vill?) så kan du servera med en trevlig sallad innehållande sånt du behagar, nötter och frön är ett trevligt inlägg och kanske en kall mild sås om du har ingredienserna för det (typ någon yoghurt eller cremé fraiche samt kryddor eller citron).
 
Sista tipset: 
Har du brådis och behöver multitaska en dag när du vill laga detta? Skippa då att tillreda fyllningen på spisen så sköter det mesta sig utom pajdegsgörandet och grönsakshackandet sig själv. När degen står i kylen och sedan hela pajen i ugnen kan du maila eller städa eller duscha eller vad det nu är du fyller din tid med.
 
 NAMN


 MAIL


 BLOGG
SPARA?